Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Protože při zřízení věcného břemene dožití platí, že "Výměnek nelze postoupit. Právo na výměnek nepřechází ani na dědice oprávněného. Oprávněný však může umožnit bydlení svému manželovi, kterému pak vzniká odvozený právní důvod užívání bytu". Znamená to, že i po smrti oprávněného pokračuje tento odvozený právní důvod užívání bytu manželce?

Nevzniká zřízením věcného břemene dožití manželky manželovi, že v případě např. rozvodu může dát manžel návrh na soudní vystěhování z titulu věcného břemene dožití? Narazila jsem v této souvislosti na rozsudek Nejvyššího soudu sp. zn. 22 Cdo 1726/2007, ze dne 14. 8. 2008, kde není jednoznačně stanoveno, zda má přednost právo vlastnictví nebo právo z věcného břemene a Nejvyšší soud vrátil k soudu prvního stupně k dalšímu řízení. (soud trvá dle prvního podání již dva a půl roku).
Mohu uložit závěť u notáře si mohu i tu, kterou sepíši sama? Notáře si mohu vybrat? Kolik činí poplatek za uložení závěti? Asi Vám tyto otázky nepřísluší. Omlouvám se, doptám se při dalším volném termínu dotazů na vašich stránkách.
Prosím o vysvětlení pojmu - odvozený právní důvod užívání bytu - viz níže ze vzoru smlouvy o doživotním užívání nemovitosti: "Výměnek nelze postoupit. Právo na výměnek nepřechází ani na dědice oprávněného. Oprávněný však může umožnit bydlení svému manželovi, kterému pak vzniká odvozený právní důvod užívání bytu."
Skončí tento odvozený právní důvod užívání bytu dnem úmrtí oprávněného ze Smlouvy o doživotním úžívání nemovitosti? Musí pak následovat výpověď dotyčného pozůstalého partnera z bytu? Děkuji, Blažena


ODPOVĚĎ:
Tento odvozený právní důvod užívání bytu zanikne úmrtím oprávněného a vlastník dané nemovitosti je povinen vyzvat manžela oprávněného k vyklizení příslušné nemovitosti, protože jej od doby úmrtí obývá již bez právního důvodu.

Umožněním bydlení se pravděpodobně má na mysli umožnění bydlení za života oprávněného.
Notáře si můžete zvolit dle Vašeho výběru, poplatek za uložení závěti činí 800 Kč.
Pokud chcete nechat zapsat závěť do centrální evidence závětí, pak je poplatek 100 Kč, vyhotovení opisu zápisu do evidence se pohybuje kolem 150 Kč.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.