Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před naším domem je chodník, který je na parcele společně s ním (hranicí parcely je  komunikace) a jeho vybudování platili moji předkové (stejně jako ostatní části zmíněného chodníku, které si také jejich majitelé sami platili). Z důvodu že musím parkovat auto před domem, tak částečně stojím na tomto chodníku.Včera 5.6.2011  přijela městská policie s tím, že musím vozidlo z chodníku odstranit.

Někdo si  stěžoval, že stojím na chodníku - zmenšil jsem průchod za vozidlem. Pozemek i chodník je mým vlastnictvím a nechápu jednání městské policie. Otázka zní mají na to právo?  Pokud ano,
1) můžu část svého chodníku rozebrat? (pokud tak učiním nebude to už chodník)
2) můžu svou část chodníku rozebrat pokud by tak učinili i ostatní?
3) můžu si svůj pozemek oplotit?
4) co jiného udělat,abych mohl dále parkovat na svém pozemku?
Mojmír

ODPOVĚĎ:
Jelikož se chodník nachází na Vašem pozemku a chodník vybudovala na své vlastní náklady Vaše rodina a o jeho údržbu se též staráte Vy, tak nikdo nemá právo Vás ve výkonu vlastnického práva omezovat a to ani městská policie. Doporučuji Vám si opatřit katastrální mapu, označit svůj pozemek a při případném opakování situace, prokázat své vlastnictví městské policii tímto listem. Pokud bude situace neudržitelná, pak můžete chodník i rozebrat.

Doporučuji provést i jednání se stavebním úřadem a upozornit je na tuto skutečnost, protože v dnešní době není obvyklé, aby pozemek hraničil přímo s komunikací a pruh mezi pozemky a komunikacemi zůstává „obecní“. Takže strážníci s tímto faktem nemusí být seznámeni.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.