Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme dva sourozenci. Naše v současnosti 80 letá matka vlastnila byt v bytovém domě formou společníka s.r.o. V tomto bytě má hlášeno trvalé bydliště a hradí veškeré náklady na tento byt. Ve skutečnosti však bydlí v mém domě na mé náklady (platím jí i telefon) a skutečným uživalelem bytu je rodina mé sestry.  Matka převedla bez mého vědomí, konzultace se mnou a bez jakéhokoli vysvětlení tento podíl v roce 2007 na zletilou dceru mé sestry, ačkoli se o ni s mou manželkou celá léta starám já.

Bydlí v mém domě na mé náklady. Vrtochy mé matky se však v poslední době stupňují stejně jako ochota mé sestry přijímat jakákoli plnění od mé matky, přestože se o ni trvale starat nemůže a nechce, jelikož většinu roku žijí v zahraničí.
1. Je mi známa možnost započtení daru v budoucím dědickém řízení po matce, nevím ale, jak je to v případě, že byt nepřevedla přímo na sestru, ale na její zletilou dceru (svou vnučku ).
2. Existuje nějaké zákonné řešení problému, že matka i sestra jsou nespravedlivé?
Matku i sestru jsem na tuto amorálnost financování nemovitostí sestry již upozornit, nechtějí ji však řešit.
Neumím si ale představit, že bych matce řekl, ať jde žít tam, kde si to financuje, nebo jí stanovit částku, kterou má platit ona mně.
Nebo jde v této věci pouze o etickou rovinu?
3. Zmiňovaný byt nebyl předmětem dědického řízení v roce 2006 po zemřelém otci, údajně proto, že byt byl původně podnikový. Nájem byl napsán pouze na matku. Žili však zde s otcem ve společné domácnosti a ještě za jeho života, v roce 1994, nájemníci tohoto bytového domu byty odkoupili a jako právní formu zvolili s.r.o.
Byl postup, kdy byt nebyl zařazen do dědictví po otci, správný? Předem děkuji za odpověď. Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Vaší první otázku je taková, že dědici může být započteno to, co za života zůstavitele nabyl darem on. Nikoli jeho potomci. Bohužel tedy nemůže být proveden zápočet, pokud Vaše matka darovala dům vnučce.

Zákon počítá s tím, že každý výkon práva by měl být v souladu s dobrými mravy, což je vynutitelné i soudem. Avšak schopnost prokázat to je velmi špatná. Na druhou stranu Vaše matka má úplné právo naložit se svým majetkem za svého života jakkoli. Tedy celý ho darovat komukoli. V tomto ohledu nemůžete nic dělat.
Povinnost starat se o matku máte jako oba potomci stejný. Jak ji budete vykonávat je jen na Vás. Jediný, kdo může tuto povinnost vynucovat, a to i soudně je v tuto chvíli Vaše matka. 

V řízení po otci byl dům ve formě podílu na s.r.o. Ten byl ve výlučném vlastnictví Vaší matky, nebo byl jako celek při vypořádání SJM svěřen Vaší matce. Nejde o nic neobvyklého, vše je v souladu se zákonem. I kdyby však nebylo, obrana proti tomuto již není možná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.