Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dluh za odebranou elektřinu v loňském roce na své chatě u firmy ČEZ . Dluh byl na dvě faktury jedna na 49.000,-Kč a druhá vyúčtovací na 3.600,-Kč. Letos v dubnu jsem zaplatila fakturu na menší částku a chtěla si s nimi domluvit splátkový kalendář. ČEZ ale předal pohledávku k vymáhání advokátní kanceláři, která vše ihned dala k soudu aniž by mě nějak kontaktovali nebo se mnou domluvili smír ve formě splátek (jak jsem chtěla původně po ČEZu).

Nyní je soudní řízení již v běhu a nejde zastavit, advokátní kancelář mi poslala k podpisu uznání dluhu, kde je napsaná i faktura, kterou jsem již zaplatila a ještě nějaká další, o které nic nevím. Hlavně po mě chtějí zaplatit náklady ve výši 21.000,- Kč. Měla mě advokátní kancelář nejdříve vyzvat k zaplacení dluhu? Mohu se proti tak vysokým nákladům odvolat? Jsem matka samoživitelka se dvěma nezaopatřenými dcerami. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
První povinností dlužníka je hlídat si splatnost svého dluhu a zaplatit ho včas.
ČEZ tedy nemá povinnost Vám zasílat upomínky. Už vůbec takovou povinnost nemá jeho právní zástupce. Rovněž ČEZ, nebo jeho právní zástupci nemají povinnost spokojit se se splátkami (tzn. nemusí přistoupit na splátkový kalendář).

Jednoznačně Vám doporučuji zaplatit ihned, neboť později budete platit ještě soudní výlohy a náklady exekutora. Bohužel Vaši tíživou situace nemusí žádná soukromá firma nebo její právní zástupce vzít v potaz.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.