Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manželovi byla v době manželství darovaná polovina rodinného domku jeho babičkou. Po smrti babičky došlo k prodeji rodinného domu a manžel obdržel finanční hotovost ve výši  prodejní ceny za RD. Z této částky mi koupil osobní vozidlo, které je psané na mé jméno. Jak by to bylo v případě rozvodu? Byla by celá finanční částka, kterou manžel obdržel za darovanou rod mimo SJM nebo by byla nižší o cenu vozidla? Jak by se přihlíželo v případě vypořádání majetku k tomuto vozidlu? Děkuji Iveta


ODPOVĚĎ:
Majetek, který fyzická osoba získala darem, v dědictví, v restituci, nebo za majetek získaný jedním ze tří předchozích způsobů je v jejím výlučném vlastnictví a nepatří do SJM.
Peněžní prostředky z prodeje spoluvlastnického podílu na domě byly ve výlučném vlastnictví Vašeho manžela, avšak část těchto peněz použil na koupi vozu, který byl zapsán na Vaše jméno.
Dá se tedy předpokládat, že Vám tento automobil daroval – tím tedy již nespadá automobil do SJM, ale do Vašeho výlučného vlastnictví.
Při případném vypořádání SJM se nebude přihlížet k prostředkům z podílu na domě – ty jsou ve výlučném vlastnictví manžela ani k autu, které Vám manžel daroval.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.