Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Probíhá rozhodčí řízení mezi mnou a žalobcem (uvěrová společnost). Jde o to že jsem v minulém roce měl údajně uzavřít smlouvu o budoucím uvěru, v níž je rozhodčí doložka rozhodce ad hoc. Při prvním úkonu v řízení jsem vznesl námitku nedostatku pravomoci zakládající se na neexistenci (smlouvu jsem neuzavřel) rozhodčí doložky. Na základě této předběžné smlouvy mám zaplatit smluvní pokutu 50.000 Kč za v této smlouvě uvěr 20.000 Kč (dále jsem namítl, že tato smlouva je proti dobrým mravům).

U nezávislého soudu bych prokázal že smlouva zcela evidentně nemohla vzniknout. Mám takové obavy, z důvodu, že rozhodce se se žalující stranou zná, dlouhodobě s ní spolupracuje, poskytuje mu zdroj příjmu, že by mohl rozhodnout v můj neprospěch. Nastala by exekuce a možnost exekuce by spadla na můj družstevní podíl mého bytu. Může rozhodce rozhodnout, aniž žalobce prokáže existenci smlouvy? Jak se pak bránit, aby nedošlo k exekuci? Já se svého práva u soudu domůžu až tak za rok a doté doby mohu přijít o byt. Jak exekuci zabránit, předejít, pozastavit, aniž by k exekuci došlo? Děkuji, Antonín

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě máte právo napadnout neplatnost rozhodčího nálezu u soudu a to právě z důvodu, který jste uvedl. Jakmile Vám bude rozhodčí nález doručen, bezodkladně se proti němu podejte žalobu na zrušení rozhodčího nálezu – nejpozději do tří měsíců. Soud bude zkoumat, zda byly dány podmínky pro rozhodčí řízení. Všechny námitky v tomto řízení u soudu mohou být vzneseny pouze za podmínky, že byly vzneseny už v rozhodčím řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.