Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel je momentálně v insolvenčním řízení jako podnikatel - na náš společný majetek byl vyhlášen konkurz. V SJM máme rodinný dům na němž je hypotéka, na tento dluh si banka přihlásila pohledávku. Předpokládám, že se dům prodá za menší cenu, než je zůstatek hypotéky. Zajímá mě, co se stane po skončení insolvenčního řízení se zbývajícím dluhem u banky. Je pravděpodobné, že banka začne dluh vymáhat na mě? Jaká je zde promlčecí lhůta a kdy začíná běžet?

Vím že na zbývající dluhy, které byly do řízení přihlášeny a nebudou uspokojeny z výtěžku konkurzu, začíná běžet promlčecí lhůta dnem ukončení insolvenčního řízení a je 10tiletá. Toto ale platí pro manžela. Platí tato lhůta i pro mě? Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Banka, může i po skončení konkurzu vymáhat pohledávku po dlužníkovi, neboť její pohledávka nezanikne, pokud nebude v konkurzu zcela uspokojena.
Prohlášením konkurzu Vám zaniklo SJM, přičemž vypořádání SJM provádí ze zákona insolvenční soud. Z Vašeho dotazu to jednoznačně nevyplývá, ale je standardní, že Vy, jako manželka jste také dlužníkem dluhu, který byl zajištěn hypotékou, nebo alespoň ručitelem. V obou případech může banka postihnout majetek patřící do Vašeho výlučného vlastnictví. V případě, že tomu tak není, banka nemůže vymáhat dluh na Vás. Mohla by tak činit, pokud byste neměli zaniklé SJM, avšak to prohlášením konkurzu zaniká, takže nabýváte majetek do výlučného vlastnictví.

Přihlášením pohledávky v konkurzu se staví promlčecí lhůty. To platí ve vztahu k manželovi i k Vám. Pokud tedy jakýkoli věřitel podat přihlášku v konkurzu, v tuto chvíli promlčecí doba vůbec neběží. Začne běžet až skončením konkurzního řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.