Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje mamka nedala přepsat potřebné platby, elektřina, telefon, pojištění a dalši po smrti mého otce před deseti lety na své jméno. Bohužel se mi nedaří ji přemluvit aby se to dalo přepsat, nechce o ničem slyšet. Bojí se všech změn a platí vše nadále na otcovo jméno. Mamince je přes osmdesát a jelikož je upoutaná na lůžko, moje sestra se o ní celodenně stará a žije s ní. Sama si tedy nemůže nic zařídit, ale plnou moc nám dát nechce, nechce nic měnit.

Ráda bych proto věděla, co nám z této situace hrozi, zda nepřekračujeme nějaký zákon. A dále by mě zajímalo, jak by se situace řešila po matčině smrti. Jaké problémy by nám dcerám mohly nastat. Všechny platby jsou hrazeny pravidelně, nevznikají žádné pohledávky, máme na vše doklady. Velice Vám předem děkuji za odpověď. Martina


ODPOVĚĎ:
Praxe jednotlivých soukromých firem je různá. Avšak po předložení úmrtního listu by každá společnost měla tuto situaci řešit, neboť nemůže mít klienta, který je již po smrti. Je však otázka, zda je to pro Vás výhodné, neboť Vaše matka nebude spolupracovat. Poté by se mohlo stát, že příslušná firma účet nebo danou službu jednoduše zruší a bude chtít uzavřít smlouvu s někým jiným. Avšak např. zrušení připojení k elektrické síti a jeho opětovné připojení se Vám může prodražit.

Nejvhodnější by bylo si zajít na tyto jednotlivé instituce a zjistit, za jakých okolností jsou ochotni přepsat tyto platby po zemřelém na Vás, Vaši sestru nebo na Vaši matku.

Jak jsem ale výše podotkla, tyto firmy to budou řešit, a pokud Vaše matka nebude spolupracovat, mohlo by se stát, že Vás např. odpojí od elektřiny. Zákon v tuto chvíli nepřekračujete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.