Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rodiče měli v pronájmu zahradu od pozemkového fondu. Při prodeji tohoto pozemku pozemkovým fondem, se rodiče domluvili s dcerou, že pozemek odkoupí ona. Tedy na katastu je pozemek napsaný na dceru, ale platbu uhradili rodiče. Na pozemku stojí chata, kterou postavili rodiče na své náklady. Chatu darovali dceři darovací smlouvou. Ta při ústní dohodě slíbila doživotní užívání zahrady i chaty.

Dcera bydlí se svým manželem u rodičů, nechová se k nim hezky, její manžel neměl daleko k fyzickému napadení rodičů a čím dál častěji vyhrožuje, že jim zahradu prodá. Lze za těchto okolností vzít dar zpět a tím znemožnit, aby mohla prodat pozemek? Jak postupovat? Naděžda

ODPOVĚĎ:
Dle Občanského zákoníku se lze domáhat vrácení daru, pokud se obdarovaný chová k dárci či jeho členům rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.
Slovní napadání a hrozba fyzickým násilím a výhružky prodeje jsou dle mého hrubým porušení dobrých mravů a Vašim rodičům doporučuji sepsat písemnou výzvu na vrácení daru, ve které uvedou jméno dárce, obdarovaného, označení daru (chata) a z jakého důvodu se toho vrácení domáhají (slovní napadání, hrozba fyzickým násilím atd.) a předat ji Vaší sestře.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.