Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)
V níže uvedeném případě, kdy bytová jednotka je pronajímána 3 nájemcům dohromady kteří platí nájem dohromady, ale chtějí individuální smlouvu - můžu u vyřešit otázku výše nájemného ve třech individuálních smlouvách tak, že do každé jednotlivé smlouvy uvedu celkovou výši částky (např. 9000,-) s tím, že nájemci jsou povinni tuto částku společně hradit? Jaká by byla ideální formulace?

Potřebuji vyřešit situaci, kdy celkové nájemné za byt ve výši 9000,- asi nemůžu uvést každému nájemci do smlouvy jako jeho individuální nájemné (to by bylo ve výsledku 27000,-), ale nechci to ani dělit a každému dávat 3000,- protože nájemné je za pronájem bytové jednotky, nikoliv na osobu a pokud by tam byl jen jeden, tak stále budu chtít 9000,- a nikoliv 3000,-. Děkuji, Teodor


ODPOVĚĎ:
Nejjednodušší forma je sepsání jedné nájemní smlouvy, v níž budou uvedeni 3 nájemníci. Nájemné bude ve smlouvě vymezeno, jako celková částka za nájem bytu a nájemníkům uložena povinnost, hradit toto nájemné „společně a nerozdílně“. 
Tím bude založeno jejich společná odpovědnost hradit každý měsíc celé nájemné a případné finanční nesrovnalosti  (jeden zaplatí podíl na nájmu za druhého apod.) si pak budou řešit sami mezi sebou. Pro pronajímatele je takový postup výhodný.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.