Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2006 byla u mě zjištěna rakovina hrtanu. Měsíc po té jsem daroval byt manželce. Ten jsme získal několik let před manželstvím. Manželka se o mě v podstatě nestarala. Pracoval jsem ve Švýcarsku, kde jsem byl též na léčení (ozařování,chemotherapie a v lednu 2007 těžka operace v důsledku rakoviny). Moje manželka za mnou nikdy do nemocnice nepřijela, ač jí sousedé říkali, že jí za mnou dovezou.

Už v roce 2007 žádala soud, že jí nedávám žádné peníze a žádala 360 tisíc, ale u soudu nedostala nic (byt měl v té době cenu asi 1 milion korun). I když jsem přijel domů, tak se o mě nestarala. V dalších letech se bezdůvodně odstěhovala a před tím i rozvedla. V bytě bydlím jenom já, ona je majitelkou ještě jednoho bytu. V bytě co jsem jí daroval bydlím jenom já ona tam nemá žádne věci. Když  jsem jí byt daroval tak jsem na katastru zapsán jako věcné břemeno - bez omezení. Já jsem nevyměnil zámky a ona mě z bytu v prosinci 2010 odcizila počítač a fotoaparát. Po výměně zámků se nyní dožaduje klíčů. Co udělat, aby mi byl darovaný byt vrácen a jak s uzamčením bytu, kde mám velký majetek? Děkuji, Igor

ODPOVĚĎ:
Můžete se domáhat vrácení daru, z toho důvodu, že obdarovaný nechová úctu k dárci.
Manželku na tento postup upozorněte, případně podejte žalobu na vydání věci z titulu vrácení daru.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.