Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Spravuji budovu (jako organizace), kde se konají různá sportovní cvičení v sále či tělocvičně. Jeden z účastníku kroužku, si odložil v převlíkací šatně, kterou po příchodu posledního účastníka na kroužek zamyká recepční, která dále pak dozoruje u příchodu, své věci. Jedná se o ztrátu rukavic v hodnotě 700 Kč. Poškozený po skončení kroužku se v šatně oblékl a vyšel z budovy.

Po 5-ti minutách se vrátil s tím, že zjistil, že nemá rukavice a že si je zde určitě nechával a byly mu tedy zcizeny. Paní na službě s ním vše prohledala, ale rukavice nikde. Nyní uplatňuje nárok na úhradu, kdy se dokonce obrátil na právní pojišťovnu, která žádá naše vyjadření, před podáním žaloby na naši organizaci. Událost nám písemně oznámil. My jsme se písemně rovněž vyjádřily ale s tím, že nesouhlasíme s uplatněním nároku. Je možné, když někdo odejde a pak se vrátí s tím, že mu něco chybí, aby uplatnil u soudu nárok na náhradu škody? Co když je to lež? Šatny se zamykají a máme recepční. Jsem povinen řešit věc s pojištovací právnickou agenturou? Jak v těchto případech rozhoduje soud? Mockrát děkuji za odpověď. Děkuji, Tobiáš

ODPOVĚĎ:
Soud rozhodne podle předložených důkazů. Za ztrátu odložených věcí nesete odpovědnost podle § 433 odst. 2. Občanského zákoníku. Jste v poměrně svízelné situaci, protože tato koncepce odpovědnosti provozovatele je velmi přísná. Osobně bych doporučila tvrzenou škodu (samozřejmě za předpokladu, že bude vyčíslena nějakým důvěryhodným způsobem – např. účtenkou) uhradit, protože pokud si recepční nebude jistá, že všechny svoje povinnosti splnila řádně a navíc viděla klienta odcházet s rukavicemi a tyto pak musel tedy ztratit při pobytu venku, tak se odpovědnosti nezprostíte.
Pokud by toto tvrzení byla schopná uvést, tak byste se z náhrady škody vyvázali, protože by klient neprokázal, že ke škodě došlo ve Vašem zařízení (navíc pokud na tuto událost nemá žádné svědky, jednalo by se o tvrzení proti tvrzení).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.