Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně smlouvy, která byla uzavřena na dobu určitou a to 12 měsíců, jedná se o smlouvu na Internetovou konektivitu, kde ve všeobecných podmínkách je poznámka, že pokud smlouvu neukončím měsíc před jejím koncem, automaticky je smlouva prodloužena opět o stejné období jako byla původní smlouva. Bohužel jsem to ze zdravotních důvodů nestihl v tomto termínu vypovědět a výpověď jsem tak zaslal těsně (asi 2 dny) před koncem původní smlouvy.

Je takto prodloužená smlouva platná? Je možné automaticky prodlužovat smlouvu opět na dobu určitou? Je nějaký způsob jak takovouto smlouvu vypovědět a nemuset setrvávat v tomto závazku? Děkuji za odpověď Petr

ODPOVĚĎ:
Ujednání o automatickém opakování smluvního vztahu je možné sjednat – smlouva je dvoustranný právní akt, v němž se v nejširší možné míře projevuje zásada smluvní volnosti, a obě zúčastněné strany přistupují na její znění svým podpisem. Takže ujednání i smlouva jsou platné. V tomto případě je pro platnost výpovědi nutné, aby dorazila druhému účastníku měsíc před koncem smluvního vztahu. Takže pokud výpověď nebyla doručena druhé straně včas, tak je neúčinná.

Vypovědět smlouvu bez dodržení lhůty byste mohl v případě, že byste nebyl schopen svůj závazek objektivně plnit (z důvodu faktické nebo právní nemožnosti plnění). Za takový důvod se obvykle nepovažuje neschopnost finančně plnit závazek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.