Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Matka vdova - měla 2 děti, tato matka vlastnila ideální polovinu rodinného domu, před smrtí napsala závěť, kde odkázala ze svého spoluvlastnického podílu ½ nemovitosti synovi staršímu a ½ nemovitosti vnučce od mladšího syna.  Zároveň chtěla vydědit syna mladšího, ale vyděďovací listina neodpovídala zákonným předpisům.

Soud rozhodl, že mladší syn má dědit v I.skupině. Dědici tudíž jsou starší syn, mladší syn a vnučka (dcera mladšího).
Vnučka dědí pouze ze závěti. Mladší syn pouze ze zákona. Starší syn dědí ze zákona i za závěti. Jak budou vypadat dědické podíly? Děkuji, Jindřiška

ODPOVĚĎ:
Pokud již není jiných zákonných dědiců než dvou bratrů (synů zůstavitelky) tak bude dělení následující - vnučka: podíl podle závěti; starší syn - podíl podle závěti a polovinu z majetku, který bude  v dalším dědickém řízení projednáván jako pozůstalost; mladší syn - druhou polovinu majetku, který nebyl obsahem závěti a který byl v dědickém řízení projednáván (např. zůstavitelka měla auto, polovinu domu, milion na kontě - dům: starší syn a vnučka polovinu domu napůl podle závěti; auto a finanční prostředky - bratři rovným dílem).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.