Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chci poprosit o radu. Když budu na nemocenské (rizikové těhotenství), počítá se mi tato doba do doby, kdy jsem účastníkem pojistného? Nevím zda i když pobírám nemocenskou za mě někdo dále platí nemocenské pojištění. Jde mi o to, zda se mi doba na nemocenské započítá do 270 kalendářních dnů potřebných pro získání peněžité pomoci v mateřství. Moc děkuji, Darina


ODPOVĚĎ:
Do tzv. čekací doby, tj. do doby 270 dnů, se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považována za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia nebo k převzetí dítěte do péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu, úmrtí matky dítěte, dlouhodobého závažného onemocnění matky a písemné dohody, došlo v období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia. Dále doba pobírání plného invalidního důchodu, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popř. dále trvala pojištěná činnost a doba přerušení pojištění (neplacené pracovní volno, rodičovská dovolená).

Obvykle se tedy doba na nemocenské do čekací doby nezapočítává. Doporučila bych Vám spojit se s příslušnou OSSZ, v metodických postupech budou mít stanoveno, jak postupovat ve sporných případech (ve Vašem případě rizikovém těhotenství).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.