Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V provozovně restaurace máme satelitní televizi od firmy skylink, kde pouštíme sportovní přenosy. Platím programový balíček této společnosti, stejně jako koncesionářské poplatky. Společnost INTERGRAM nám zaslala výzvu k úhradě dluhu - bezdůvodného obohacení s příslušenstvím. Důvod: pro veřejnou produkci děl chráněných autorským zákonem č. 121/ 2000 Sb. jsme neuzavřeli licenční smlouvu. Jsem povinen platit, všem nezávislým společnostem INTEGRAM, OSA, OAZA..., nebo které a jaké jsou jejich pravomoci? Děkuji, Evžen


ODPOVĚĎ:
K Ochrannému svazu autorskému (OSA) nemáte žádný vztah a tudíž žádnou povinnost, pokud nereprodukujete ve Vašem zařízení živou hudbu a produkci (popř. divadlo apod.).
Společnost INTERGRAM zastupuje výkonné umělce, výrobce zvukových a zvukově-obrazových záznamů.  Povinnost získat licenci k užití zaznamenaných výkonů a záznamů od společnosti ještě před jejich samotným zpřístupňováním veřejnosti je standardní.  Obraťte se na příslušné oddělení společnosti (reklamace, styk s veřejností…).

I veřejná projekce sportovních utkání je chráněna a tato organizace má nárok vyžadovat po Vás uzavření licenční  smlouvy. Jediné místo, kde se můžete snažit o změnu je výměra bezdůvodného obohacení. Ta musí mít nějaký podklad, takže pokud si jeho výši nestanovili „od boku“,  musí Vám být schopni vysvětlit jeho původ a objasnit rozsah.

Co se týče pravomocí, tak kromě žaloby k soudu s Vámi nemohou nic jiného dělat – nezakáží Vám provozovat restauraci ani nic podobného.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.