Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych se zaptala, jak postupovat v případě, že moje známá (anglická občanka) vlastní pozemek v ČR a ráda by mi ho darovala. Stačilo by pro změnu v zápisu na Katastrálním úřadu její anglicky psaná plná moc k doživotnímu užívání, nebo darovací smlouva sepsaná ve Velké Británii (samozřejmě podepsaná u notáře apod.)? Nebo jaké jiné doklady by bylo potřeba doložit. Ráda bych se obešla bez notářského zápisu a překladu do AJ tady v ČR, neboť hodnota pozemku činí jen 2000,- Kč. Předem děkuji, Filoména


ODPOVĚĎ:
Bohužel, originál darovací smlouvy nebo jiného dokumentu, jehož prostřednictvím byste měla získat vlastnictví nebo oprávnění nakládat s nemovitostí právoplatně, se určitě neobejde bez notářského ověření podpisů (a dost možná bude vyžadován i úřední překlad smlouvy a „obyčejné“ znění v češtině a angličtině nebude dostačující), pokud chcete docílit změny v katastru nemovitostí. Další věcí, na kterou nesmíte zapomenout, je případná darovací daň (mezi Vámi a Vaší známou pravděpodobně není příbuzenský vztah, který by opravňoval k osvobození od daně). Otázkou tedy pro Vás zůstává, zda pozemek oceněný tak nízkou částkou bezpodmínečně chcete vlastnit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.