Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rád bych poprosil o radu ohledně odstoupení od smlouvy o podnájmu. Bydlíme ve sdíleném bytě, kam nám majitelka později přistěhovala do vedlejšího pokoje romský pár,  který nám často ruší noční klid, neumožňuje klidný spánek a navíc v pokoji často kouří, což při špatné konstrukci dveří zajišťuje silně nepříjemný zápach v našem pokoji.

Ve smlouvě je psáno, že daný byt je nekuřácký, ale pouze v povinnostech podnájemníka. Majitelku okolnosti nezajímají a nájemníky si nechává, přičemž my ve smlouvě nemáme uvedeou výpovědní lhůtu, pouze nutnost doplatit veškeré zbývající nájmy, pokud se rozhodneme odejít. Zároveň mám tušení, že nehledě na smlouvu o podnájmu se jedná o přímou majitelku bytu. Byla by prosím nějaká cesta ven, aniž by nám hrozila finanční sankce? Mnohokrát děkuji. Děkuji, Tadeáš


ODPOVĚĎ:
Když  máte ve smlouvě tak nevýhodné ustanovení – které není na překážku, zákonu neodporuje a Vy jste svým podpisem s ním souhlasil – tak odejít z bytu bez finanční sankce v podstatě nemůžete. Navíc, kdyby došlo na soudní spor, nemáte důkazy o tom, že majitelka bytu nezajistila poklidné užívání najaté věci – resp. Vy víte, že je rušen noční klid a v bytě kouřeno, ale před soudem to budou jen Vaše výpověď proti tvrzení ostatních nájemníků. Jedinou možností v případě soudního řízení by snad mohly být svědecké výpovědi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.