Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
O tomto víkendu se jevilo, že budeme moct s manželem vycestovat na víkend – dvě noci (29.10. -31.10.). V úterý 26.10. jsem se poradila na infocentru ve Špindlerově Mlýně, kde mi sdělili, že v hotelu Bedřiška mají dost volných pokojů, dependance je „pouze“ za 600 Kč. Telefonicky mi hotel nejprve nabídl dražší pokoje, až jsem se ptala na dependanci, teprve mi sdělili, že jsou pokoje též volné. 26. 10. mi též už poslali mailem závaznou objednávku v příloze, v níž byly i stornovací poplatky, tu část jsem bohužel nečetla, protože jsem si jí nevšimla, a stačilo mi sdělení v mailu, že objednávku přijali. 28. 10. jsem se mailem ozvala, že je manžel bohužel natolik zaneprázdněný, že musíme pobyt zrušit. Odpověděli mi, že důvod je pro ně nepřijatelný, že hotelu vznikla škoda, pokoj mohli obsadit někým jiným (i když, jak jsem zjistila, tam zůstalo i nadále několik pokojů neobsazených). Poslali mu mail, ze musím výlohy v ceně 2560 Kč zaplatit se splatností do 8.11. (na internetu je pokoj uveden v ceně 600 Kč, že je to za osobu na noc není jasně řečeno), jinak je budou vymáhat soudní cestou.
Mají na to skutečně právo? Je mailem poslaná objednávka se storno podmínkami skutečně závazná a právně vymahatelná? Nelze brát v úvahu, že jsem pobyt objednala už v době, kdy mají v objednávce stornopoplatek v 50% výši? Má smysl předat záležitost právníkovi? Jde mi o to, abych nakonec neplatila ještě víc než storno ve 100procentní výši 2560 Kč. A ještě prosím – pokud nezvládnu platbu do 8.11. mohu být penalizována? Děkuji, Zdislava


ODPOVĚĎ:
Situace není jednoduchá. Když věc předáte právníkovi, bude mít jedinou šanci – napadnout smluvní podmínky jako podmínky proti dobrým mravům, protože jsou nastavené na částku převyšující hodnotu zájezdu, a to není moc šancí plný argument. Ale je otázka, jaké stanovisko by k tomu zaujal soud. A v tomto směru nemohu dát jasnou a alespoň přibližnou odpověď, která by soudní rozhodnutí mohla předeslat. Navíc se osobně obávám, že by Vám většina advokátů po přečtení dané smlouvy mohla poradit, ať tuhle „bagatelní“ částku zaplatíte  a příště jste opatrnější.

Zkuste se s hotelem spojit a vyrozumět je v tom směru, že zaplatíte skutečnou cenu zájezdu nebo nějakou jinou poměrnou částku, jinak jste připravena jejich nepoctivé obchodní podmínky napadnout před soudem. Třeba změní svůj chladný postoj a uvolí k dohodě.

Jinak je cesta dost bezvýchodná – odsouhlasila jste smlouvu a smlouvy se musí číst celé. Pokud mohu doporučit, nedováděla bych celou věc k soudu.

Pokud neuhradíte částku v poslední den termínu, tak penalizována být můžete – záleží na obchodních podmínkách, protože i ustanovení o dalším sankcionování by měly obsahovat.

Pozn.: definice dependace = vedlejší budova hotelu (též přístavek, oddělená část domu)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.