Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2008 jsem od Raiffeisenbank dostal kontokorent ve výši 10 000 Kč, který mi byl na základě řádného splácení bankou automaticky navýšen na 80 000 Kč. Následně mi banka automaticky nabídla spotřebitelský úvěr ve výši 150000 Kč. Výše uvedené úvěry mi byly přiděleny bez prokazování příjmů a bez zajištění. Byly mi poskytnuty prostřednictvím internetového bankovnictví. Úvěry jsem řádně splácel půl roku, bohužel pak nastalo období, kdy mé příjmy ze dne na den klesly na téměř nulu a já se dostal do potíží se splácením. Nejdříve jsem platil částečné splátky, ale dluh nabíhal a tak jsem se s bankou dohodl na restrukturalizaci úvěru (tedy na refinancování), které mi bylo schváleno. Bohužel po uzavření smlouvy o refinancování jsem se dostal znova do ekonomických potíží a z tohoto důvodu jsem nebyl zatím schopen uhradit ani jednu splátku. Zkoušel jsem se s bankou dohodnout na snížení splátky či jiném řešení, ale banka mi odpověděla "s námi již dohoda není možná". Mám strach, aby na mne nepodali trestní oznámení pro úvěrový podvod. Nemám pocit, že bych chtěl banku okrást či podvést, jelikož ona sama mi úvěry navyšovala, potvrzení ode mne nevyžadovala a několikrát změnila úrokovou sazbu u kontokorentu (o 50%), čímž mi také způsobila problémy. Nevím však, jak se na toto dívá zákon. Poraďte mi prosím co mám dělat, abych se nedostal do vězení (vazby). Děkuji, Hynek


ODPOVĚĎ:
Trestního oznámení pro úvěrový podvod se nemusíte bát – mj. by se muselo jednat o úmyslný trestný čin a musí u něho být prokázán úmysl (což není v těchto případech jednoduché, mnohokrát ani možné). Navíc ve Vašem případě jste ani bance neposkytl falešné údaje a jinak ji neuvedl v omyl, na jehož základě by Vám poskytla úvěr. Co Vám hrozí více je odprodej pohledávky (což Rb dělá častěji než jiné banky) nebo exekuce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.