Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla bych na Vás dotaz týkající se zajištění vlastnictví bytu. Můj manžel vlastnil 15% na domě, kde vlastníci vlastní pouze podíl na domě (nejde tedy o byty v osobním vlastnictví). Ale protože jeho maminka bydlí v témže domě a je jedinou, která byt ani podíl nevlastnila (byla jedinou podnájemnicí v domě), převedl jí můj manžel 7% z oněch 15%. Odůvodňovali to tím, že by se jí stále zvyšovalo nájemné. Manžel tedy napsal darovací smlouvu na 7% a očekával, že ho maminka nějakým způsobem zajistí tak, aby o svých 7% nepřišel po její smrti. Maminka je podruhé vdaná a manžel má ještě sestru. Bylo by pak hloupé, aby o svých 7% přišel, kdyby došlo k dědění. Jakým způsobem by toto šlo zajistit tak, aby část podílu na domu nepodléhala dědictví? Je vhodnou možností dlužní úpis v hodnotě 7%? Jsou i jiné možnosti zajištění? Děkuji, Daniela


ODPOVĚĎ:
Dlužním úpisem by Váš manžel měl nárok na nějakou přesnou částku, nikoliv na vrácení 7procentního podílu. Vhodnější by byla závěť, ve které mu těchto 7% odkáže. Pokud matka nebude svolná k sepsání závěti v tomto duchu, nemůžete jí nutit. Je majitelkou příslušné části domu a Váš manžel nemá žádné právo chtít jej zpátky (to by musel chtít jedině vrátit dar a to jen za podmínek, že by se matka chovala neuctivě k daru nebo darujícímu – o čemž nepíšete, takže s tím lze asi jen těžko kalkulovat).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.