Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Matka mého přítele je už delší dobu nemocná (vynechávání paměti). Více než rok proto byla v penzionu pro seniory, jelikož kvůli výpadkům paměti nemohla zůstávat sama. V této době podepsala darovací smlouvu, kterou darovala svůj byt vnukovi. V současné době se její stav zlepšil a už je zpátky v tomto bytě. Vůbec si ale nepamatuje, že byt darovala a neustále hubuje své dceři (přítelova sestra), že ji donutila darovací smlouvu podepsat a ona přišla o svůj byt. Prosím, je nějaká možnost, jak by tento byt přítelova maminka dostala zpět? Je možné uvést darovací smlouvu jako neplatnou? Děkuji, Matylda


ODPOVĚĎ:
V takových případech bude nejlepší se pokusit přesvědčit vnuka, aby přepsal byt na svou babičku zpět. Darovací daň se neplatí, vzory darovacích smluv jsou volně přístupné na internetu, proto by měla být celá záležitost snadná a finančně zcela nenáročná.

Pokud to nebude možné (vnuk to odmítne), můžete se obrátit na soud a požadovat prohlášení neplatnosti této smlouvy. Právní úkon musí být proveden svobodnou vůlí, o čemž se dá v tomto případě pochybovat. Současně je úkon neplatný, jestliže ho učiní osoba trpící duševní poruchou. V obou případech bude nutné opatřit příslušné znalecké posudky apod. Pro takové řízení doporučuji právního zástupce, neboť se bude jednat o poměrně složité řízení s delší dobou trvání a s vyšší náročností z hlediska dokazování.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.