Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastníme rodinnou vilku, dvougenerační, my bydlíme dole a nahoře bydlí manželova nevlastní matka, tchán umřel vloni a celý dům připadl v dědictví manželovi. Tchán se podruhé oženil před 25lety. Dům je starý asi sto let a ročně nás stojí nemalé peníze jeho údržba, nevlastní tchyně má nahoře trvalé bydliště, ale neplatí nikomu nájem a nepřispívá na údržbu domu, sklepa, zahrady. Spodní patro má pouze dva pokoje a nahoře je třípokojový byt,máme dvě dospělé děti a jedno by nahoře chtělo bydlet, jenže má nevlastní tchýně odmítá byt opustit, že ji máme ze zákona najít náhradní bydlení, prosím o odpověď, zda má na to nárok nebo ne. Ona má dvě dcery, které ji domů nechtějí a já nevím jak dál. Děkuji. Mirka


ODPOVĚĎ:
Nevlastní tchýně nemá právo v domě bydlet a to z důvodu, že nemá vlastnické právo, právo nájemníka ani věcné břemeno. Nenáleží jí tedy ani nárok na náhradní bydlení. Trvalé bydliště je pouze evidenční údaj, který nic neznamená a nic neurčuje. Podejte návrh na soud na vystěhování – v něm specifikujte lhůtu, dostatečnou k tomu, aby se tchýně mohla zařídit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.