Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji v mateřské škole, kde máme provoz od 6,30hod. - 15,30hod. Na pracovišti dle příkazu ředitelky musím být 15 min. před začátkem prac. doby nebo provozu, a to jak na ranní, tak na odpolední směnu. Ráno tedy přicházím v 6,15 a již tam mám děti, které musím přijmout (nařízení ředitelky), ale provoz a tudíž moje pracovní doba začíná až v 6,30hod. Odpolední směna mi začíná v 10,00 hodin, ale na pracovišti již musím být v 9,45 hod. Je to v pořádku? Jak je to s tím, že děti musím převzít před začátkem pracovní doby - provozu. Přitom mám úvazek jen 0,92 - počet dětí v MŠ je 28. Když jsem chtěla po ředitelce, aby mi dala celý úvazek, řekla, že to nejde protože máme krátký provoz a že stejně nemá peníze. Myslím si, že nárok na celý úvazek mám, ale nevím, jak se bránit a jak ho vymoci. Peníze přece dostává na počet dětí, kterých je dle mého názoru dost. Nevím jestli třeba tyto peníze nepřevádí na ZŠ, jsme totiž jeden subjekt (základní a mateřská škola v jedné budově pod jednou ředitelkou). Irena


ODPOVĚĎ:
Pokud jde o požadavek být přítomna na pracovišti 15 min. před začátkem pracovní doby, jedná se o opatření v souladu se zákonem. V době začátku pracovní doby je totiž nutné být okamžitě připraven k práci, což by nebylo možné při příchodu až na stanovenou hodinu. Obdobné opatření požaduje většina zaměstnavatelů. Pokud však máte před začátkem pracovní doby vykonávat svou práci, není to v souladu se zákonem (mluvím o přijímání dětí před 6. hodinou ranní, kdy Vám začíná pracovní doba). Na pracovišti tedy být přítomna musíte, avšak děti můžete přebírat až začátkem pracovní doby.

Týdennímu rozsahu hodin se věnuje zákon č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících a nařízení vlády k tomuto zákonu č. 75/2005 Sb. Ten stanoví rozsah přímé pedagogické činnosti pro učitele v mateřské škole na 31 hodin týdně. Pokud tedy dosahujete tohoto počtu hodin, jedná se o celý úvazek, a máte na něj poté nárok. Tento požadavek byste měla uplatnit přímo u zaměstnavatele. Zvažte však také tu možnost, že ředitelka školy nebude s Vaším požadavkem nadšená, a propustí Vás pro nadbytečnost. Z její strany by se jednalo o neplatné rozvázání pracovního poměru, avšak Vy byste se proti tomu musela bránit soudně – jiná možnost není.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.