Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 16 lety jsme v dobré víře předali s manželem jeho matce částku 70.000 Kč. Doklad o předání tehdy sepsán nebyl. Peníze měla údajně předat jejímu švagrovi, se kterým vlastnila napůl dům, ve kterém dosud bydlí. Tehdy nám tvrdila, že jsou spolu dohodnuti (tchyně a její švagr), že po zaplacení této částky, jí dům nechá celý a ona jako poděkování za tyto peníze nechá celý dům přepsat na mě a manžela. Teprve v současné době jsme se dozvěděli, že nás už tehdy záměrně uvedla v omyl, neboť tyto peníze neměla nikdy v úmyslu švagrovi předat a nikdy mezi nimi nebyla žádná dohoda o darování jeho poloviny domu matce mého manžela. Na co peníze tehdy použila se dodnes nepodařilo zjistit. Celou dobu nás držela v omylu, neboť věděla, že dům nikdy celý vlastnit nebude a peníze nám přesto nehodlala nikdy vrátit. Shodou náhod jsme tyto skutečnosti zjistili až před dvěma měsíci, kdy jsme zjistili, že její švagr před rokem zemřel a vlastníkem druhé poloviny je tedy švagrová mojí tchyně. Švagr bydlel 250 km daleko. Manželovu matku jsme tedy vyzvali k vrácení peněz, které z nás vlastně podvodně vylákala. Dva měsíce slibuje, že si vezme půjčku a peníze nám vrátí, ale protože je vdova s nízkým důchodem, půjčku jí banky poskytnout nechtějí. Peníze z ní nemůžeme dostat, ale přijít o ně také nechceme. Žádné peníze ani majetek nemá, pouze polovinu tohoto domu, po její smrti by její polovinu dědil můj manžel a jeho bratr. Navíc na bratrovu čtvrtinu by pravděpodobně byla uvalena exekuce, neboť on sám má dluhy, které mu právě jeho matka pomáhá splácet. Prosím o radu, děkuji, Anežka


ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte žádný doklad o tom, že peníze předané tchýni byla půjčka, nikoliv dar a pokud ona sama Vám dluh neuzná (prohlášení před soudem nebo před notářem podepsaná listina o uznání dluhu), nedoporučuji nějakou obyčejnou formu uznání. Např. sepsání listiny mezi Vaším manželem a jeho matkou bez dalších nezávislých svědků. Tak se bohužel peněz nedomůžete.
A s děděním nemovitosti se téměř nedá nic dělat. Neumím si představit, že by Váš švagr, který je zadlužený, se podílu na dědictví vzdal nebo nechal matku, aby za svého života Vám s manželem darovala svou polovinu nemovitosti s tím, že svému synovi pomáhá s jeho dluhy, a proto je darování spravedlivé.

Pokusím se odpověď zjednodušit: řešení bude problematické - na půjčku není žádná smlouva, takže jí před soudem neprokážete, pokud bude matka zapírat, že taková půjčka existuje. Doporučuji proto institut uznání dluhu - matka před soudem nebo notářem prohlásí, že dluh existuje, je v takové a takové výši a kdy dluh vznikl. Z toho se pak dá vycházet a půjčku vymáhat i soudně. A dědění bude tak jak jste nastínila Vy - podle mě by v tomto případě bylo spravedlivé, kdyby matka jednomu synovi pomáhala s dluhy a druhému darovala nějakou věc či část nemovitosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.