Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím v nájemním domě, byt je ve špatném stavu - netěsní okna, těmito do bytu zatéká při velkém dešti, neteče teplá voda kvůli starým stupačkám, v zimě se byt nedá vytopit, topení také topí špatně apod.. Nájemní dům změnil před dvěma lety majitele, bohužel pro mě původní majitelka chtěla nemovitost zpět a dala věc k soudu, tudíž na listu vlastnictví je plomba a noví majitelé nemohou, nehodlají, nechtějí do oprav domu investovat, i když toto původně plánovali. Prý až bude soudní spor u konce. Moje otázka zní - mám jakožto nájemník právo na snížení nájmu, když plním své povinnosti? Domáhat se snížení můžu jen soudní cestou, pokud není možná domluva s majiteli? Mě přece nemusí zajímat, kde, s kým a proč vede majitel soudní spory, nebo ano? Velice děkuji za odpověď, Leona


ODPOVĚĎ:
Pro Vás platí, že majitelem je ten, kdo je zapsán v katastru nemovitostí. Pokud by poté došlo ke změnám, je už na majitelích, jak se mezi sebou vypořádají. Vy máte zcela jistě právo na slevu z ceny nájemného. Právo na slevu zakotvuje občanský zákoník - § 698 odst. 1. Nájemce má podle zákona právo na přiměřenou slevu z nájemného, dokud pronajímatel, přes upozornění nájemce, neodstraní v bytě nebo v domě závadu, která podstatně nebo po delší dobu zhoršuje jeho užívání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.