Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2004 mně oslovil finanční poradce a nabízel životní pojištění u pojišťovny Uniqa. Jenže já jsem už byla od roku 2000 pojištěna u Amcica a to do 50 let věku. Jenže poradce mě přesvědčoval, že životní pojištění u Uniqy je výhodnější atd. Poradil mi, abych přestala platit splátky Amcicu a pak smlouvu zrušila. Dala jsem na jeho ,,odbornou radu'', ale to jsem dělat neměla. Při vyplacení zbytku peněz z pojistky mi bylo vyplaceno o 19000 Kč méně. Takže jsem během krátké doby přišla o hezkých pár tisícovek. Poradce si totiž nezjistil možná rizika zrušení smlouvy, potřeboval za každou cenu získat nového klienta, protože za něho pak dostane určitou provizi. Měla jsem za to, že slovo poradce je od slova poradit a ne uškodit. Obrátila jsem se nejprve na pojišťovnu Uniqa a ti mi odpověděli, že se musím obrátit na společnost OVB Allfinanz.

Takže jsem jim napsala a začali si mně přehazovat jako horký brambor. Dále jsem se obrátila o pomoc na Asociaci finančních poradců a odpověděli mi přímo z právního oddělení, že vzniklou škodu mi musí uhradit OVB ze svých prostředků nikoliv však z pojistky. Jenže mezitím OVB z Asociace vystoupila. Zjistila jsem si, že poradce byl pojištěn, takže by stačilo, aby nahlásil pojistnou událost a pojišťovna pak klientovi škodu uhradí. Ale to on nechce , takže mu zbývá uhradit dluh ze svého a to také nechce. Nabízela jsem mu, že může splácet dluh i ve více splátkách dle jeho finančních možností. Za další jsem se dozvěděla, že tohoto poradce OVB vyhodila, takže proto on takto reaguje a myslí si, že je ze všeho venku. Radila jsem se s advokátem prostřednictvím emailu a on mi napsal předžalobní výzvu, kterou jsem loni posílala přímo řediteli OVB, ale vůbec mi neodpověděl. Loni koncem roku tohoto ředitele vyhodili, takže jsem žádala o osobní schůzku nového ředitele. Totiž ten předchozí se mnou vůbec nekomunikoval, nechával se zapírat a v den osobní schůzky ji ještě ten den zrušil - neměl čisté svědomí. V předžalobní výzvě je taková právní kvalifikace - poradce porušil svým jednáním povinnosti vyplývající pro něj zejména ze zákona č. 38/2004 Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích a samotných likvidátorech, zvláště ustanovení § 21 odst. 1. Mám snad ještě nějakou šanci na uhrazení škody 19.000 Kč? Děkuji předem za Vaši radu. S pozdravem Miluše


ODPOVĚĎ:
Máte dvě možnosti. První je zjistit si pojišťovnu, u které byl zprostředkovatel pojištěn a sama nahlásit pojistnou událost. Je však možné, že s Vámi nebudou komunikovat (záleží na jejich smlouvě, ve které může být určen postup nahlašování pojistných událostí), takže Vám zůstane poslední možnost a tou je obrátit se na soud s žalobou o vydání těchto peněz. Je zcela evidentní, že zprostředkovatel porušil své povinnosti vyplývající pro něj ze zákona, neboť uvedl neúplné a zavádějící informace, a právě v důsledku jeho neprofesionálního jednání jste utrpěla škodu. Vámi uvedený § 21 citovaného zákona stanoví povinnosti zprostředkovatelů, a v žalobě se o něj můžete opřít.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.