Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V lednu roku 2010 jsem se rozhodl koupit byt přes RK. Složil jsem blokovací zálohu, která se později (po prodeji nemovitosti) měla stát provizí dané kanceláře. Po dobu čtyř měsíců se však řešilo věcné břemeno na dané nemovitosti, neboť současný majitel použil byt jako zástavu pro svůj peněžní dluh třetí osobě. Tato osoba nebyla dlouho k sehnání a nakonec došlo k situaci, že majitel prodal byt na začátku června jinému zájemci a RK prohlásila, že blokovací záloha mi nebude vrácena, neboť nedošlo k podepsání kupní smlouvy z důvodu nevyřízení mé hypotéky, což bylo ovšem způsobeno nedodáním prohlášení třetí osoby o zrušení břemena (zástava na katastru nemovitostí) bance, která by bez toho neschválila hypotéku. Jelikož RK vystupovala v roli zprostředkovatele, který měl poskytnout kupní smlouvu a zastupovat i prodávajícího, myslím si, že byla jejich povinnost toto prohlášení dodat. Můj dotaz potom zní, jestli je možné vymáhat blokovací zálohu soudně a jestli ano, tak na na čem by mohla být založena? Děkuji, Tomáš


ODPOVĚĎ:
Z Vašeho příspěvku je zřejmé, že RK nebyla schopna opatřit základní materiály nutné k vyřízení celé koupě – a to právě Vámi zmíněné prohlášení o zrušení zástavního práva. Šlo jednoznačně o jejich povinnost, neboť nemovitost zatíženou zástavním právem byste si nekoupil, ani kdybyste hypotéku nepotřeboval. Proto můžete tuto blokovací zálohu vymáhat i soudně, a to žalobou k okresnímu soudu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.