Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat jak je to s vymáháním nájemného za pozemek zpětně. Mám rekreační chatu s pozemkem. Vše jsem koupil před 3 roky. Pozemek není z jedné strany oplocen a sousedí s kouskem pozemku jiného majitele (též neoplocený). Tento majitel mi poslal před nedávnem dopis, ve kterém žádá zpětné nájemné za tento díl pozemku, který využíváme bez jeho souhlasu. Majitel tohoto kousku pozemku se o něj nestará již více jak 20 let a po tu dobu se o něj staral předchozí majitel a teď již já. O tento pruh pozemku nemám zájem a nijak ho nevyužívám, pokud nepočítám pokosení vysoké trávy, která nám vzhledem k dětem vadí. Je možnost se proti takovému vymáhání bránit? Předem moc Děkuji, František


ODPOVĚĎ:
Nájemné lze vymáhat až tři roky zpětně, poté se nárok promlčí. Pokud však pozemek nijak nevyužíváte, a pouze na něm sečete trávu, nemůže být o nájmu řeč. Sekáním trávy vlastně činíte sousedovi službu, ke které je povinen – vlastník může nejen využívat výhody vlastnictví, ale musí se o něj také starat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.