Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Svah mého souseda se sesouvá a poškozuje zdivo mé nemovitosti (stodoly). Prosím informaci na jaký paragraf (asi Občanského zákoníku) se mám odvolat v dopise – výzvě, kterou sousedovi doporučeně chci odeslat. Vyzývám ho dopisem, "aby odstranil sesutou zeminu, která již prohýbá zdivo a zajistil svah opěrnou zdí proti dalšímu sesouvání."

V dopise mimo jiné píši, že pokud tak neučiní, že nechám zpracovat posudek od soudního znalce v oboru stavebnictví a budu toto řešit právní cestou. Dovolím si předpokládat, že nějaký zákon ošetřuje tyto situace, a že jsem v tomto ohledu v právu a při případném soudním sporu bude sousedovi uloženo, aby svah zajistil, odstranil sesutou zeminu, uhradil případné škody a také zaplatil výdaje spojené se soudním vymáháním a podáním žaloby a v neposlední řadě i náklady na pořízení posudku od soudního znalce. Prosím informaci, zdali jsem zvolil správný postup v této věci. Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Na výše popsaný případ se aplikuje:
-    ust. § 127 odst. 1 Občanského zákoníku: „Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené, bez toho aniž by učinil dostatečná opatření na upevnění stavby…“. Výčet způsobů ohrožování je v tomto ustanovení pouze příkladmý.
-    ust. § 417 odst. 2 Občanského zákoníku: „Jde-li o vážné ohrožení, má ohrožený právo se domáhat, aby soud uložil provést vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící škody.“
S Vámi navrhovaným postupem řešením Vaší situace souhlasím, nicméně bych zvážila, oznámit celou záležitost stavebnímu úřadu – obecně by mohlo dojít k rychlejšímu a méně finančně náročnému vyřešení celé situace.
Pokud by přeci jen k žalobě došlo, bylo by vhodné doložit jako přílohu též fotodokumentaci sesuvu půdy u stodoly.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.