Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zaměstnavatel se jakkoli odmítá podílet na proplácení vstupních prohlídek u závodního lékaře. Na vstupní prohlídku jsem šla až po uzavření pracovního poměru. Děkuji. Iva

ODPOVĚĎ:
Vstupní lékařská prohlídka se realizuje na základě § 32 Zákoníku práce, ve spojitosti se zákonem 373/2011 Sb., z. o specifických zdravotních službách. Tato právní úprava nahradila dosavadní ustanovení zákona 20/1966 Sb.
Poplatek za vstupní lékařskou prohlídku není hrazen zdravotní pojišťovnou.
Ustanovení § 59 odst. 2 zákona o specifických zdravotních službách stanoví, že vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel hradí vstupní lékařskou prohlídku, pokud uzavře s uchazečem o zaměstnání pracovněprávní nebo obdobný vztah (tedy pracovní smlouvu), nestanoví-li jiný právní předpis jinak. Věta první a druhá se nepoužije, jestliže osoba ucházející se o zaměstnání se s případným zaměstnavatelem nebo zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodne jinak nebo stanoví-li právní předpis jinak.
Pokud zaměstnavatel uhradí vstupní lékařskou prohlídku na svůj účet, je naplněno ustanovení § 24 odst. 2, písmeno j), bod 2 zákona č. 586/1992 Sb., z. o daních z příjmů a zaměstnavatel si může dát tuto položku do nákladů. Ve smyslu znění § 24 odst. 2, písm. j), bod. 2 se jedná o výdaj (náklad) k dosažení, zajištění a udržení příjmů, kdy se těmito výdaji rozumí například i výdaje na pracovní a sociální podmínky a péči o zdraví vynaložené poskytovatelem na zdravotně lékařské služby (dříve závodní preventivní léčbu).
S ohledem na výše uvedené mám za to, že pokud jste byla přijata do pracovního poměru, je zaměstnavatel povinen Vám zaplacený poplatek proplatit, nadto si jej může uplatnit v nákladech. Samozřejmě, za předpokladu, že jste se nedohodli na tom, že si poplatek uhradíte sama.
Odchylná právní úprava by mohla být stanovena v interních právních předpisech zaměstnavatele, nebo v kolektivní smlouvě.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.