Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
S mámou bydlím v družstevním bytě a nad námi bydlí velice hlučná rodina, která zejména mou mamku psychicky terorizuje, tím jak třískají po podlaze a nadávají jí. Je zcela zřetelné, že to dělají naschvál, kam jde moje máma, jdou za ní a samozřejmě s nějakým tím třískotem.

Přitom my jsme slušná rodina a nic jsme jim neudělali. Tím, že to člověk nemůže nějak hmatatelně dokázat, tak se stavíme ne do velmi nepříjemné pozice. Jak bychom se měli zachovat? Navíc nikdo z jejich rodiny nepracuje a neplatí nájem. Už se to dalo k soudu, jenže oni se odvolali a od té doby uběhlo už další půl rok. Všichni v družstvu za ně platíme nájem a přitom se měli už dávno odstěhovat. Každý má právo na klidný život, jenže jak se v této situaci máme zachovat? Slova nepomohou, ba naopak začali naši sousedi vyvádět ještě více. Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Máte pravdu v tom, že každý má právo na klidný život. Toto je dokonce řečeno i v občanském zákoníku, kde je přímo zakotveno právo nájemce na plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu.
Zkuste se proto obrátit na družstvo se stížností na chování nájemníků. Z toho, co píšete zřejmě nebudete zcela úspěšná, ale alespoň bude existovat písemný důkaz na to, že jste si v minulosti na chování sousedů již stěžovala. Bohužel Vám pak nazbývá nic jiného než se v případě konfliktů obrátit na policii. Možná se budou policisté zdráhat přijet, ale trvejte na tom, je to jejich povinnost. Policisté mohou sousedům domluvit a nebo zahájit se sousedy trestní řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.