Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Může mi zaměstnavatel dát výpověď bez mého podpisu a ani mě neuvědomí o této věci? Byla jsem měsíc nemocná, volala jsem na účetní oddělení, tam mi řekli, že jsem podepsala výpověď, což není pravda. Teď mám dluh na zdravotní pojišťovně a nevím co mám dělat kam se mám obrátit. Zaměstnavatel se mnou odmítá komunikovat. Děkuji, Iveta

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel Vám podle zákoníku práce může dát výpověď pouze písemnou formou a jen ze zákonných důvodů. Výpověď nabývá účinnosti, jakmile se o ní dozvíte.
Pokud byste se se zaměstnavatelem dohodla na ukončení pracovního poměru, podepisujete tzv. dohodu o ukončení pracovního poměru. Obecně ale platí, že o ukončení pracovního poměru musíte být jako zaměstnanec informována.
Vypadá to, že jste se stala obětí podvodu ze strany zaměstnavatele. Můžete se obrátit s podnětem na inspektorát práce, kde popíšete, co se Vám stalo a inspektorát by měl provézt ve věci šetření. Mějte ale na paměti, že inspektorát nebude řešit konkrétně Váš spor mezi Vámi a zaměstnavatelem, ale zaměří se na to, zda-li zaměstnavatel jednal či nikoliv v souladu se zákonem.
Nezákonnost Vámi dané výpovědi pak může řešit soud. Na něj se můžete obrátit se žalobou proti výpovědi z nezákonných důvodů. Zde doložíte, jaké máte důkazy osvědčující, že jste žádnou dohodu nepodepsala. Také pak můžete po zaměstnavateli žádat odstupné a v neposlední řadě doplacení dlužných částek na zdravotním pojištění. Je ještě možné podat na zaměstnavatele trestní oznámení, pokud máte např. podezření, že padělal Váš podpis na listině.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.