Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastníme bytový dům s obchody. Před domem je předzahrádka, přes kterou vede vstup do bytového domu. Barák vlastníme více jak 15 let a teď jsme zjistili, že v katastru nemovitostí je předzahrádka psaná na zemřelé majitele. Lze pozemek vydržet, když se o něj staráme více jak 15 let, či získat alespoň věcné břemeno (chodníček) pro vstup do baráku?

Žádost budeme muset poslat k soudu, existuje nějaký vzor, jak žádost formulovat nebo musíme navštívit advokáta? Děkuji, Luděk

ODPOVĚĎ:
Pokud se držby týče, tak zákon uvádí, že oprávněný držitel se stává vlastníkem movité věci, má-li ji v nepřetržité držbě po dobu tří let, jde-li o věc movitou, a po dobu deseti let, jde-li o nemovitost. U držitele musí být splněny dva zákonné znaky, držitel musí mít věc ve své skutečné moci nebo-li musí věc skutečně ovládat a zároveň musí mít vůli s věcí nakládat jako s vlastní, tedy jako by mu patřila. Oprávněným držitelem tak můžete být i v případě, že jste jednali v omylu, ovšem v tzv. omluvitelném omylu, tj. takovém, kdy jste si počínali s obvyklou mírou opatrnosti. Můžete také podat žalobu na určení vlastnictví na soud, který rozhodne, zda-li jste zahrádku vydrželi či nikoliv. V případě, že ne, obraťte se pak nejspíše na dědice původního majitele, kterému by zahrádka nejspíše připadla a zde můžeze vyjednávat o věcném břemenu příp. jiném řešení situace (odkoupení pozemku).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.