Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme s manželem chatu s pozemkem, na kterém máme odpadní jímku. Původně to byl podnikový areál s 6 chatami a jednou správní budovou (dnes penzion) a tato jímka na našem pozemku byla společná pro všechny tyto objekty. My nadále poskytujeme jímku pro všechny, i když věcné břemeno máme jen na dvě chaty.

Nynější penzion má zase na pozemku studnu a poskytuje všem vodu. Bohužel penzion změnil majitele a tento, přes to že má nejvíce odpadů (ročně zhruba za 25 000 Kč) se nechce podílet na placení a po oznámení, že necháme jeho přívod do jímky uzavřít nám oznámil, že nám uzavře vodu. My poplatky, na kterých jsme se za vodu dohodli řádně platíme, ale bohužel věcné břemeno nemáme. Je možné tomu kdo nemá zřízené věcné břemeno a nedodržuje dohodnuté (ústně) podmínky na užívání jímky uzavřít přívod bez nějakých oznámení a jiných průtahů? Chatu s pozemkem a jímkou vlastníme od roku 1996. A stejně tak dlouho je odebírána voda, která je ve vlastnictví jiné chaty resp. nynějšího penzionu. Věcná břemena si zřídili jen dvě chaty a to jak na jímku tak na vodu a penzion a my to nejsme. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
I dohody, které jsou uzavřeny ústně je nutné plnit. Pokud řádně a včas platíte, nemá majitel penzionu právo Vám přístup k vodě znemožnit. Za předpokladu, že se s Vámi nechce dohodnout na využívání jímky, můžete podat návrh na uspořádání poměrů na soud. V případě, že by Vám byl uzavřen přístup k vodě, můžete se na soud rovněž obrátit. Obecně je lepší mít dohody písemné, pokud toto není možné, bude muset opět asistovat soud. Zkuste se ještě jednou na majitele penzionu písemně obrátit s Vašimi požadavky a s tím, že nebude-li ochoten o uspořádání poměrů vést diskuzi, obrátíte se na soud. Hrozba soudního řízení by mohla debatu otevřít.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.