Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kamarádka byla před 3 roky přepadena v baru, kde byla odcizena částka 50.000 Kč. Viník byl chycen a odsouzen. Přepadení provázel fyzický útok na kamarádku, kdy jí bylo vyhrožováno zabitím, po lékařské prohlídce byl zaevidován lehký otřes mozku. Právní zástupce řekl, že pokud by byl následek vážnější, bylo by možné žádat odškodné.

Vzhledem k tomu, že když vás někdo drží pod krkem a vyhrožuje zabitím, berete to vážně, protože nevíte, zda pachatel svou hrozbu dokoná. Lze s ohledem na výše uvedené podklady žádat odškodné? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Odškodnění žádat lze. Avšak v tuto chvíli se můžete už jen obrátit na civilní soud žalobou o náhradu škody. Žaloba musí být podložena lékařskou zprávou. Mějte na paměti, že takovéto řízení je zpoplatněno a především, že kamarádka bude muset vznik a výši škody odsouzenému dokázat. Pomoci by mohl důkazní materiál z trestního řízení. Jako poškozená má kamarádka právo nahlédnout do spisu a činit si z něj kopie. Je ovšem třeba říci, že takovéto řízení je pro oběti trestných činů často velmi pschicky náročné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.