Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)
Moje maminka zdědila po zesnulém druhém manželovi družtevní byt. Ten byl při dědickém řízení nadhodnocen, přestože jsme dodaly posudky nezávislého odhadce a realitní kanceláře. Notářka nám řekla, že když maminka nemá jiný majetek a je v domově důchodců, má byt prodat a vyplatit dědický podíl ve výši 300.000 Kč pozůstalým dětem z prvního manželství (jsou dva) do konce tohoto roku.

Byt je bohužel za dannou cenu neprodejný. Zatím platí maminka nájem v tomto bytě z peněz, které nechal na účtě pro byt její zesnulý manžel. Ty peníze dojdou během 4 měsíců. Pokud nebudeme schopní platit prázdný byt a není možné ho prodat, chceme ho vrátit bytovému družstvu. Můžete mi prosím říci, jak to bude s placením té částky, pokud už maminka opravdu nic nebude mít? Můžou pozůstalí chtít vyplatit dědickou částku po naší rodině, přestože jsme se nikdy nevyděli a neznáme se? Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:
Jak bylo dědictví vypořádáno je pro Vás i děti z prvního manželství závazné. Děti tak na peníze po zesnulém otci mají právo, i když jste je s maminkou nikdy neviděly.
Situace s bytem je dnes složitá, můžete, jak píšete, byt nabídnout zpět družstvu nebo se jej pokusit prodat samotné či přes realitní kancelář. Je však také možné kontaktovat děti z prvního manželství a zkusit se s nimi domluvit. Může to vypadat tak, že prodej bytu je v současné době ztrátový a tak to zkuste s pronájmem nebo byt dětem poskytněte Vy, ať převezmou iniciativu a prodají jej ony a maminku pak vyplatí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.