Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Naše rodina bydlí 50 let v bytě, kde máme nájemní smlouvu na dobu neurčitou a regulovaný nájem. Před pár lety celý dům koupila společnost XXX s.r.o. a lidem žijícím v tomto domě nabídla náhradní bydlení nebo dostali odstupné. My jsme odstupné odmítli a náhradní byt nám nikdo nenabídl.

Později nám přišel dopis, kde nám byt nabídli ke koupi, částka ale byla příliš vysoká a proto jsme přednostního práva nevyužili. Byt byl tedy i s námi zhruba před 3 lety prodán. Nyní majitel chce, abychom byt opustili, že jej chce pro sebe a svou rodinu. Pomůže nám najít náhradní byt a zaplatí výdaje spojené se stěhováním, ale odstupné ani nic podobného nenabízí. Je toto standardní postup? Nyní bych ráda věděla jaká je promlčecí lhůta u § 603 odst. 3? Myslím si, že nový majitel byt koupil za cenu nižší, než za kterou byl nabídnutý nám. Děkuji, Debora

ODPOVĚĎ:
V případě, že pronajímatel chce dát nájemci výpověď z nájmu bytu z důvodu, že byt potřebuje pro sebe a svou rodinu bude pronajímatel potřebovat k takovému kroku přivolení soudu, což je pro Vás prostor, kde můžete uplatnit své případné námitky.
Podle zákona, dostanete-li výpověď z nájmu z výše uvedeného důvodu máte nárok na to, aby Vám pronajímatel zajistil náhradní byt, který je podle místních podmínek zásadně rovnocenný bytu, který máte vyklidit a dále máte nárok na uhrazení nákladů na stěhování a další náklady spojené s potřebnou úpravou náhradního bytu.
Co se týče § 603 odst. 3 Občanského zákoníku platí, že pokud se účastníci nedohodli jinak, zanikají výhrady a podmínky nejpozději uplynutím jednoho roku od uzavření kupní smlouvy, jestliže je prodávající v této lhůtě neuplatnil.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.