Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před dvěma lety mi zemřel otec a já po něm zdědil i nějaké pozemky v Chorvatsku. Právnička, která se tam starala o pozůstalost a zařizovala i jejich převod do mého vlastnictví, se nyní ozvala, že se stala chyba a byly na mne převedeny i některé pozemky, které prý nepatřily mému otci, ale jeho jmenovci, který dosud žije.

Poraďte mi prosím, co mám v tomto případě dělat - pozemky jsou v katastru zapsány již zhruba rok a půl na moje jméno. Mohu požádat i o Váš soukromý názor, co si o tom myslíte? Myslíte, že bych v případě, že se skutečně stala chyba, měl nárok na úhradu nákladů spojených s tímto pochybením? Děkuji, Radek

ODPOVĚĎ:
Pokud se ptáte na můj soukromý názor na věc, tak musím říci, že "jsme všichni jenom lidi a lidi dělají chyby". Osobně by mě ani nepřekvapilo, kdyby se opravdu jednalo o omyl. Není mi známo v jakém stavu jsou katastrální operáty v Chorvatsku, ale je možné, že v natolik bídném, aby na základě omylu ve jméně došlo k takovému problému (v českých podmínkách by k takové věci dojít nemělo, jelikož katastrální operáty obsahují řadu osobních údajů vlastníků).
Doporučuji primárně s absolutní jistotou zjistit, zda se opravdu jedná o pochybení, jelikož se mohla stát náhoda, že v Chorvatsku vlastnili pozemky dva totožně se jmenující muži.
Pokud byste měl s převodem výlohy, bezpochyby by Vám náleželo odškodnění, a to za předpokladu, že jste svým jednáním tuto situaci nepřivodil. Je otázkou, kdo tento omyl vyvolal - pokud chorvatský úředník měl byste nárok vůči chorvatskému státu; pokud dotyčná právnička, měl byste nárok na odškodnění vůči ní (na tyto situace je ze zákona povinně pojištěna).
Pokud jste platil daň z nemovitosti, jsem toho názoru, že na její refundaci byste měl nárok vůči opravdovému vlastníkovi, a to za předpokladu, že se k pozemku choval jako vlastník, jelikož o nesprávném převodu majetku netušil.
Bohužel nejsem znalec chorvatského práva, takže nemohu přesně říci, jak procedurálně správně postupovat. Ale rozhodně neuděláte chybu, když se s dotyčnou právničkou spojíte a celou věc si necháte objasnit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.