Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
V poslední době jsem dostal obsílku od České kanceláře pojistitelů za to, že jsem neměl pojištěný vůz. Česká kancelář pojistitelů po mně vymáhá uhrazení zákonného příspěvku nepojištěných za období 27. 3. 2009 – 24. 6. 2009.

Kupní smlouvu z roku 2009 již bohužel nemohu najít, ale mám velký technický průkaz TP, kde je vůz registrován na mé jméno od 25. 8. 2009. Původní majitel vůz odhlásil již 24. 2. 2009. Doložil jsem velký technický průkaz, kde jsou tyto záznamy, nicméně jsem dostal odpoveď, že je to nedostačující důkaz. Můžete mi prosím poradit, jak v tomto postupovat, případně jak dokázat jinak, že jsem to vozidlo nevlastnil? Případně, kde ČKP vzala informaci o tom, že bych v této době měl vůz vlastnit? Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Zřejmě budou nesrovnalosti v registru vozidel a kvůli těmto informacím vám ČKP vyměřila zákonný příspěvek nepojištěných jako sankci za nepojištění vozidla v určitém časovém okamžiku (pokud nedošlo k jeho vyřazení). Povinnost hradit stíhá toho, kdo je vlastníkem (provozovatelem) nebo jinou osobou, která v registru vozidel zapsaná není, ale měla být (např. kupující-nový vlastník).
Přesvědčte se, zda všechny zápisy odpovídají skutečnostem. Bude ale těžké je prokázat, obzvlášť, když nemůžete nalézt kupní smlouvu, což je v tomto případě zcela klíčový důkaz. Jinou možností je prokázání, co se s vozidlem dělo v období od odhlášení do doby registrace na vaše jméno. Při odhlášení je přeci nutné sdělit, co je s vozidlem dále zamýšleno (přepis, likvidace apod.).
Pokud se vám nepodaří nalézt dostačující důkaz (zejména smlouvu), nezbude, než příspěvek ve lhůtě uhradit. Pokud byste pak dodatečně kupní smlouvu našel, můžete se domáhat úhrady dluhu po dlužníkovi (původním majiteli) formou regresu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.