Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Dovoluji se Vás dotázat zda-li pojišťovna Kooperativa resp. její "postupník" mají nárok na úhradu pojistného po 9 letech. Jde o minimální částku pojistného za cca 3 měsíční provoz a vozidlo jsem tedy užíval po tuto krátkou dobu. Zánik pojištění je datován na 5.7.2002.

Dnes již samozřejmě nemohu najít složenku s úhradou pojistného v řádu několika stovek korun. Nyní po mne "postupník" vyžaduje částku 2.332 Kč. Ačkoliv se jeví částka jako ne velká tak si nejsem jist zda-li jsem částku uhradil či vznikl problém s připsáním úhrady na straně pojišťovny či jsem opravdu opměl zapomněl částku uhradit - vše je možné. Jaká je promlčecí lhůta pro vymáhání dlužného pojistného (povinné ručení) - 3,5,10 let či jiná? Děkuji, Ladislav

ODPOVĚĎ:
Právo pojišťovny se v tomto případě promlčuje v obecné tříleté promlčecí lhůtě podle občanského zákoníku. Ta běží ode dne, kdy právo mohlo být vykonáno poprvé, což je den, kdy právo mohlo být poprvé uplatněno u soudu (zpravidla den splatnosti pohledávky). Na běh této lhůty nemá vliv postoupení, neboli změna v osobě věřitele.
Právo je již promlčeno, avšak musíte vznést námitku promlčení, jinak by bylo právo věřiteli přiznáno, i kdyby již bylo promlčeno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.