Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Před měsícem jsme koupili stavební parcelu, přičemž jsme si v katastru nemovitostí ověřili, zda nemá žádné věcné břemeno. V katastru nemovitostí nebyl žádný záznam, který by pozemek zatěžoval. Parcelu jsme tedy koupili. Ve skutečnosti stojí dva metry v parcele sloup firmy ČEZ a tak jsme požádali o jeho odstranění z důvodu výstavby rodinného domu.

Z elektrárny ovšem přišla odpověď, že sloup neodstraní. Byl vybudován v roce 1967. Existuje nějaká možnost, jak sloup odstranit nebo jak donutit ČEZ aby ho přemístil na jiné místo, jiný pozemek? Jsme ochotni uhradit i případné náklady. Na sloupu jsou jen dva kabely. Děkuji, Radmila

ODPOVĚĎ:
Na přemístění sloupu se můžete zkusit dohodnout s ČEZ. Pokud je kam ho přemístit, můžete podat žádost o přeložení (se souhlasem majitele pozemku, na něž má být sloup přemístěn, pokud Vám nestačí přemístění na kraj Vašeho pozemku) na stavební úřad, bude zahájeno řízení o přemístění. Bohužel v těchto případech přemístění hradí vždy žadatel - takže Vy.
K odstranění sloupu - museli byste prokázat, že sloup byl umístěn protiprávně, což s ohledem na dobu bude nemožné, nebo že je nevyužívaný (i dva dráty, které vedou proud znamenají využívání sloupu).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.