Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Rodiče darovali dům dceři s tím, že až by se v něm jednou rozhodla bydlet nebo ho prodat, musí vyplatit druhého sourozence. Podle výpisu z katastru je tedy vlastníkem pouze dcera, v domě prozatím stále bydlí maminka. Nyní bychom chtěli právně zabezpečit společné vlastnictví obou sourozenců.

Jakým způsobem lze nejlépe provést? Věcným břemenem ve výpisu z katastru, kde bude ustanoveno, jak se musí provést vypořádání nebo je možné přidat do katastru dalšího vlastníka s rovným podílem? Prosím, sdělte nám možnosti a orientační náklady řešení případu. Děkuji, Jiřina

ODPOVĚĎ:
V situaci, kdy je jediným vlastníkem domu dcera, je třeba, aby osoba, které má svědčit buď právo spoluvlastnické nebo právo plynoucí z věcného břemena, měla nějaký nabývací titul. Tedy buď darovací smlouvu na polovinu domu, nebo smlouvu o zřízení bezplatného věcného břemena. Smluvní základ je tedy prvním nákladem – doporučuji spojit se s notářem či advokátem s žádostí o cenovou kalkulaci za vyhotovení smlouvy a návrhu na zápis do katastru nemovitostí (ceny mohou být čistě smluvní, takže nelze předjímat jejich výši; počítat můžete s částkou kolem 5 000 – 7 000 Kč). Návrh na vklad musí být osazen kolkem (cca 500 – 1 000 Kč). Věcné břemeno lze zřídit pouze ve prospěch osoby (např. jako právo dožití), nikoliv jej charakterizovat jako povinnost vyplatit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.