Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dnes jsem navštívila jako poškozená probační a mediační službu, prostřednicvím které.
mne kontaktoval viník dopravní nehody a chtěl by mi nabídnout mimosoudní vyrovnání. Tato schůzka byla vedena jako informativní, ale již ve středu bychom se obě měli dostavit k dalšímu jednání (a zároveň poslednímu, protože pak již celou věc přebírá soud). Ve středu bych se měla vyjádřit nějakou finanční částkou.

Jsem sama se dvěma studujícími dcerami, jejich otec již nežije. Při dopravní nehodě mi bylo totálně zrušeno auto, plnění pojišťovny je nedostačující, protože šlo o starší vůz, s plněním za poškozené věci nejsem také spokojena. Navíc jsem již dva měsíce v pracovní neschopnosti, došlo k poranění krční páteře a hrudníku. V současné době chodím na rehabilitace, bolesti mám stále, navíc bych pravou ruku neměla vůbec namáhat, což je vcelku nemožné (péče o rodinu, zaměstnání).
Nechci viníka nehody ožebračit, ale nevím, jaká by ho čekala v případě soudu pokuta - takže bych si plnění od něho představovala asi ve stejné výši, jakou pokutu by i tak zaplatil, kdyby celá věc šla přes soud.
Prosím aspoň o přibližný odhad. Pokuty prý bývají až do výše 25 000,--, takže předpokládám, že za věc, která již není přestupkem je pokuta vyšší. Děkuji, Marie.

ODPOVĚĎ:
Bohužel, částku nejsem schopná stanovit a to ani orientačně. Záleží na tom, jakým trestným činem bude viník shledán vinným a jaké sankce ho tedy postihnou. Mediace slouží k předejití soudního potrestání viníka, takže by i dost ztrácelo smysl, pokud by peněžitá částka vyplacená v rámci mediačního řízení byla ve stejné výši jako částka uložená soudem k úhradě (ta v sobě nese kromě prvku náhrady škody i prvek sankční za účelem poučit viníka).
Částku, která má být vyplacena, můžete určit jednak podle škody vzniklé na automobilu (příp. podle kupní ceny vozu obdobné kvality), ztráty na výdělku, nákladů léčení, příp. dalších nákladů, které Vám vznikly v souvislosti se zajištěním náhradní dopravy.
Doporučuji Vám dohodnout se v rámci mediace, protože soud by vyžadoval jasné vyčíslení škody (a to např. u kompenzace následků zranění je téměř nemožné), takže by odškodnění mohlo být pro Vás nižší než byste v rámci mediace mohla požadovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.