Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manželovi rodiče bydlí od roku 1998 v bytě, který patřil městu. V listopadu 2008 byt odkoupili do svého vlastnictví. V současné době by chtěli tento byt prodat, ale mají strach, že zaplatí tzv.  dvojitou daň. Poraďte mi, prosím, zda lze tento byt v současné době již prodat aniž by platili dvojitou daň a jaké  procento daně z prodeje zaplatí. Děkuji za radu, Eva


ODPOVĚĎ:
S velkou pravděpodobností se Vaši rodiče dani z převodu nemovitosti nevyhnou.
Sazba (výše) daně činí 3% ze základu daně (což je cena nemovitosti). Nejsem si přesně jistá, co máte na mysli „dvojitou daní“ (právník není daňový poradce). Napadá mě jedině daň z příjmů. A od té budou osvobozeni:
  • pokud byl prodávající majitelem nemovitosti alespoň po dobu dvou let a měl v ní bydliště (nesměl ovšem nemovitost používat k výdělečné činnosti, pronajímat ji apod.)
  • pokud byl prodávající majitelem nemovitosti po dobu alespoň pěti let.

Pokud by byt chtěli prodat někomu z blízké rodiny, mohou se dani vyhnout darováním, s tím, že se obě strany dohodnou na zaplacení ceny nemovitosti „bokem“ - ale upozorňuji, že tady už jsme na hranici v obcházení zákonů.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.