Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelem pozemku, na kterém České radiokomunikace a.s. postavily vysílač. Pozemek byl v době výstavby vysílače (v roce 1988) v užívání JZD, které vydalo souhlas k bezplatnému užívání pozemku. Stavební povolení (vydané v roce 1986) bylo vydáno bez souhlasu a vědomí majitele pozemku. Toto zařízení je až dosud užíváno bez jakékoliv náhrady.

V roce 2000 jsem Českým radiokomunikacím zaslala žádost o vypořádání ve věci umístění televizního vysílače. České radiokomunikace nabídly roční nájemné ve směšné výši s platností na dobu neurčitou - s čímž jsem nesouhlasila a požadovala nájemné vyšší. České radiokomunikace ovšem trvaly na standardní výši nájemného nebo na zřízení věcného břemene. V tomto bodě byla komunikace ukončena.
Jak v dané věci dále postupovat? České radiokomunikace nadále užívají pozemek bez jakékoli náhrady. Lze nějakým způsobem vymáhat nájemné (i zpětně)? Co obnáší zřízení věcného břemene a jaká by byla případná výše jednorázové úhrady s ním spojená? Jitka

ODPOVĚĎ:
Nájemné lze vymáhat, pokud existuje nájemní vztah mezi subjekty. V tomto případě to tak není, a Vy máte nárok na vydání bezdůvodného obohacení ve výši, které se rovná výši nájemného v dané oblasti za obdobný pozemek. Pokud se nebudete moci dohodnout, musíte se obrátit s žalobou na soud.
Věcné břemeno musíte sepsat písemnou formou a přesně specifikovat jaký, způsobem může být věcné břemeno užíváno. Toto věcné břemeno musí být zapsáno do katastru nemovitostí. Výši jednorázové úhrady nemohu vyčíslit, neboť to záleží na rozsahu věcného břemene a konkrétních místních podmínkách.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.