Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Stránka obsahuje komplexní informace o předmanželské smlouvě. Uvádí jaká je cena za sepsání předmanželské smlouvy, kdo může smlouvu sepsat, dále uvídí do jaké míry je možné zúžit nebo naopak rozšířit společné jmění manželů ad.

Obsahem předmanželské smlouvy může být zúžení nebo rozšíření společného jmění manželů, které vznikne buď dnem vzniku nebo dnem zániku manželství. Jak bylo v předchozím výkladu uvedeno, lze zúžit nebo rozšířit SJM zcela nebo jenom zčásti.
Předmanželskou smlouvou nelze vyloučit práva a povinnosti manželů vyplývající ze vzájemné vyživovací povinnosti stanovené zákonem o rodině, nelze stanovit žádné převádění majetku  případě smrti jednoho z manželů ani měnit práva k nájmu bytu apod.

Výhody předmanželské smlouvy
První z nich je, že v ní můžete vymezit obsah různých neurčitě znějících pojmů. Např. pojem „obvyklé vybavení domácnosti“ – lze definovat formulací „Snoubenci si vyhrazují vznik společného jmění manželů ke dni zániku jejich manželství, pokud nepůjde o jednotlivé věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti, za něž vzhledem k socioekonomickým podmínkám, na něž jsou oba snoubenci zvyklí a v nichž vyrůstali, považují věci do částky 20 000 Kč za každý jednotlivý kus věci nebo do částky 40 000 Kč v případě souboru věcí pomáhajícího vytvořit obvyklé zařízení domácnosti. Pokud bude každá pořízená jednotlivá věc dražší než 20 000 Kč nebo v případě pořizování souboru věcí pro vybavení společné domácnosti (např. sedací souprava, bytová stěna, sada nádobí, kvalitní elektronická aparatura) dražší než 40 000 Kč, pak platí, že bude patřit výhradně tomu z manželů, který věc nebo soubor věcí zaplatí a schová si stvrzenku o zaplacení.

Druhou výhodou je možnost smluvní dohody na výživném dětí pro případ rozvodu – například formulací - „Pro případ rozvodu manželství se zavazují snoubenci navzájem, že bude-li pro dobu po rozvodu manželství svěřeno jejich vlastní společné dítě nebo jimi společně adoptované dítě soudem do jejich společné nebo střídavé péče, zavazují se přispívat na výživu každého dítěte každý z nich částkou 6 000 Kč měsíčně. Pro případ rozvodu manželství se zavazují snoubenci navzájem, že bude-li pro dobu po rozvodu manželství svěřeno jejich vlastní společné dítě nebo jimi společně adoptované dítě soudem do péče pouze jednoho z manželů, bude přispívat ten z manželů, do jehož péče dítě svěřeno nebylo, na výživu každého dítěte částku 1 500 Kč nebo částku, kterou určí na výživném soud.

S uvedeným souvisí i možnost smluvní dohody na finanční částce, kterou každý z  manželů bude pravidelně poskytovat na úhradu potřeb domácnosti. Např. „Manželé se dohodli na tom, že ke dni vzniku manželství založí běžný účet u banky xxx, na který budou v pravidelných měsíčních platbách poskytovat každý 5 000 Kč, z nichž budou hrazeny náklady na běžný chod domácnosti (zálohy na energie, nájem apod.).

Podle pořekadla „papír snese všechno“ můžete požadovat, aby v předmanželské smlouvě bylo i nějaké specifické ustanovení - např. „Pokud mi bude můj manžel nevěrný, zaplatí mi 100 tis. Kč.“. Otázkou jen je, zda byste něco takového podepsali. Druhou věcí je vymahatelnost takového ujednání (v tomto případě nelze vymahatelnost vyvrátit ani potvrdit – nenašla jsem soudní rozhodnutí, které by se takovým problémem zabývalo). Na druhou stranu lze ale říci, že není možné, aby smlouva obsahovala některá specifická ujednání, že „manželé si mohou být 4x do roka nevěrní“. Tato smlouva by byla absolutně neplatná, jelikož zákon o rodině toto neumožňuje (obsahuje proklamativní ustanovení o tom, že manželé si mají být věrni a pomáhat si).

Kolik stojí sepsání Předmanželské smlouvy

Ještě si dovolím pár slov o tom, jaká je cena předmanželské smlouvy. Notářem sepsaná předmanželská smlouva samozřejmě není bezplatná. Když se rozhodnete uzavřít smlouvu s určitými pravidly při vypořádávání společného jmění, měli byste si uvědomit, že příprava předmanželské smlouvy je poměrně náročný úkol, který není zadarmo.
Poplatky u notáře se vypočítávají z hodnoty právního úkonu. Stanovují se procentem z odhadní ceny majetku, který je vymezen ve smlouvě.
Pokud smlouva nebude obsahovat ustanovení o konkrétním ocenitelném majetku, bude odměna notáře stanovena částkou 5 000 Kč (vč. DPH).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.