Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám v osobním vlastnictví družstevní byt, z předešlého manželství mám 3 syny a současný manžel 2 dcery. V případě mého úmrtí bych chtěla, aby byt připadl manželovi (na dožití). Po jeho smrti bych chtěla, aby byt zdědili moji synové. Dá se to vyřešit závětí nebo jaký existuje postup? Děkuji, Zdeňka


ODPOVĚĎ:
V případě, že nebudete záležitost nijak řešit bude po Vaší smrti členský podíl rozdělen na čtvrtiny (syny a manžela) a podíl manžela by se po jeho smrti dělil na poloviny pro jeho dcery. Pokud mají Vaši synové s Vaším manželem dobré vztahy je možné celou situaci řešit tak, že synům odkážete podíl v bytovém družstvu s tím, že na byt, který k podílu náleží zřídíte závětí osobní věcné břemeno ve prospěch Vašeho manžela (formuluje se jako „věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti“).
Závěť doporučuji sepsat ve formě notářského zápisu – jednak se s notářem poradíte o správných formulacích a dále budete mít klid, že je tato záležitost bezpečně ošetřena.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.