Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel vlastní dům ve kterém bydleli oba jeho rodiče, kteří tam mají věcné břemeno. Když byl svobodný obýval v domě tu část, ve které měli být rodiče. Po naší svatbě se měli do této části nastěhovat. Bohužel začaly problémy a nakonec došlo k tomu, že jsme se s manželem odstěhovali. Bylo to celkem dost vyhrocené a manžel před tím než jsme se odstěhovali napsal, že se zavazuje, že po případném úmrtí či odstěhování obou rodičů z domu, rozdělí nabytou hodnotu z domu, po odečtení jeho nákladů na údržbu domu, mezi manžela a jeho dva bratry. Jedná se teď hlavně o tento psaný závazek, je-li platný, zda ho musí dodržet, nebo jak by se dal zrušit. Rodiče se nyní odstěhovali do domu s pečovatelskou službou a manžel uvažuje o tom, že by dům prodal. Děkuji, Valérie

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom, jak je závazek formulovaný. Jestli je koncipovaný jako smlouva ve prospěch 3. osob s odkládací podmínkou (tj. podmínka, která nastane v budoucnosti – úmrtí nebo odstěhování rodičů) mohl by být platný. Osobně si myslím, že pokud již byl Váš manžel vlastníkem domu v době vzniku závazku, nejedná se o soudem vymahatelný nárok, ale pouze o závazek morálního charakteru. A tedy ho není třeba dodržet. Bylo by vhodnější, kdybyste ten dokument vzali a předložili ho k posouzení advokátovi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.