Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme členy začínajícího bytového družstva o 14 bytech vzniklé privatizací obecních bytů. Představenstvo bylo zvoleno jednomyslně všemi členy, kromě dvou členů, přesto řádně. Tato volba byla jediná, která proběhla dle stanov. Od svého zvolení představenstvo nedodržuje stanovy. Schůze se svolávají jak se jim to hodí, pokud někdo chybí, tak hlasuje klidně soused za něj, bez jakéhokoliv pověření. Ostatní lidé v domě odsouhlasí to, co řekne představenstvo.

Zápis ze schůze je nějak napsaný, potom přepsaný, případně upravený. Většině to nevadí. Když chceme, aby se postupovalo dle stanov, tak jsou výhrady, že je to zdlouhavé a nic by se nevyřešilo. Naše připomínky se vůbec neberou v úvahu a nebo jsou přehlasovány. Jak se můžeme bránit proti přehlasování a tím i proti zmanipulování veškerých informací vycházejících z družstva. Zatím se jedná pouze o zajištění fungování družstva. Daleko větší problémy nastanou s výběrem firem na opravu a jejich dohledem. Jakým podílem jsme odpovědni za případné škody, když s rozhodnutím družstva nesouhlasíme? Děkuji, Michaela

ODPOVĚĎ:
Za případné škody odpovídá družstvo, nikoli Vy, neboť Vy jste pouze nájemci družstevních bytů. Družstvo však bude fakticky vybírat prostředky na případné škody z fondu, do kterého přispívají všichni nájemníci. Jedinou obranou je svolání členské schůze za účelem odvolání současného představenstva.
Představenstvo je odpovědné členské schůzi, ta ho může odvolat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.